Soorten thee

Gepubliceerd op 10 december 2021 om 06:50

Hier gaan we kort dieper in op de verschillende soorten thee.

We kunnen pas spreken van thee als de bladeren afkomstig zijn van de theeplant. Er zijn twee natuurlijke theeplanten/struiken namelijk de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica.

Hoe komt het dan dat we van deze twee theeplanten zoveel soorten (groene, witte, zwarte, oolong…) thee kunnen krijgen? Het verschil zit in het productieproces. Elke methode leidt tot een ander soort thee. Hieronder leg ik kort de verschillen uit.

witte thee

Witte thee:

Bij deze thee gebeurt het productieproces in drie stappen. Ten eerste plukt men de blaadjes om deze vrijwel onmiddellijk na aankomst in de fabriek te verhitten door gebruik te maken van elektrische elementen waarop men de bladeren licht roostert of door deze kort te wokken. De laatste stap in het productieproces is het drogen.  Hier worden de laatste overgebleven sappen verdampt. Kan op twee manieren gebeuren, in ovens aan een temperatuur van 30°C gedurende 26 uur, of door ze buiten in de schaduw te leggen. Een witte thee zal nooit gerold of geoxideerd worden. Dit volledig proces duurt zo’n 5 tot 7 dagen.

Groene thee:

Bij het productieproces van groene thee komt 1 extra stap kijken ten opzichte van witte thee. Na het plukken van de blaadjes gaat men de blaadjes verflensen. Door het  zachter maken van de bladeren kunnen deze eventueel verder verwerkt worden tot naaldjes, balletjes,…. Het verflensen gebeurt op bamboematten of bamboemanden en de bladeren worden gedurende 1 à 2 uur handmatig en voorzichtig omgedraaid. Daarna worden de bladeren verhit en als laatste stap gedroogd. Bovengenoemd productieproces is zoals het in China gebeurd, we moeten de opmerking maken dat dit in andere groene thee producerende landen licht kan verschillen.

groene thee gunpowder
oolong, oolong thee

Oolong thee:

Het grootste verschil bij oolong thee is dat de bladeren gekneusd worden. Na het verflensen worden de bladeren op bamboematten of manden gelegd. Door deze regelmatig ondersteboven te gooien kneust men de randen van de bladeren. In deze fase start de oxidatie. Als de bladeren tussen de 20 à 80% geoxideerd zijn, gaan ze deze verhitten. Nadien worden de bladeren in doeken gewikkeld en in een speciale machine worden ze gekneed en geroteerd. Als laatste stap worden de bladeren gedroogd  in droogtrommels. Het kneden, roteren en drogen wordt tot 3 keer herhaald en geeft als uiteindelijk resultaat een soort van balletjes of draden.

Zwarte thee:

Bij zwarte thee is het grootste verschil dat er nog een extra stap wordt toegevoegd, namelijk de oxidatie. Dit gebeurt in speciale oxidatiekamers waarbij warme lucht van 25°C met een zeer hoog vochtigheidspercentage wordt ingeblazen. Hoe langer dit proces duurt, hoe meer het blad verkleurd en hoe zwaarder de smaak. Als men beslist dat de bladeren voldoende geoxideerd zijn kan men aan het drogen beginnen, daarna worden de bladeren nog gesorteerd en gerold.

zwarte thee, ceylon

Bij onze theeën vind je ook telkens een zetadvies, dit gaat om een advies over hoe wij deze thee zouden zetten. Maar omdat smaken verschillen en jullie nu helemaal benieuwd zijn, na het lezen van deze info, stel ik voor dat jullie zelf kunnen experimenteren met onze theeën.