Een ice tea is de perfecte dorstlesser in de lente/zomer. Hier leggen we jullie de verschillende technieken uit over hoe je nu juist een ice tea kan maken. Eens jullie deze blog hebben gelezen, kunnen jullie volop gaan experimenteren om zelf ice tea te maken.
Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende technieken om ice tea te maken. Hot brew, cold brew en shock brew.
De hot brew is een techniek waarbij je de gekozen ingrediënten – dit kan zowel pure thee als kruiden thee als vruchteninfusies zijn – laat infuseren in warm water. Vervolgens laat je het op kamertemperatuur komen. Eens deze op kamertemperatuur is, mag deze nog enkele uren in de koelkast. Als we een hot brew maken op basis van pure thee, moeten we er ons wel van bewust zijn dat hoe langer je de thee laat infuseren, hoe bitterder deze zal worden. Je kan de ice tea best bewaren in een afgesloten fles en binnen de 2 à 3 dagen consumeren.
De hot brew heeft enkele voordelen: er komen enorm veel smaken vrij en je kan hem ongeopend iets langer bewaren dan de cold brew en de shock brew. Een nadeel is dat dit een dag op voorhand moet klaargemaakt worden.
De cold brew is – zoals de naam al doet vermoeden – het infuseren van thee, kruiden of vruchten in koud water. Dit is een erg makkelijke en populaire techniek: het enige wat we nodig hebben is koud water. Doordat we koud water gebruiken is er veel minder risico dat de pure thee bitter wordt. Nog een voordeel van de cold brew techniek is dat je deze overal kan klaarmaken, we hebben hiervoor geen waterkoker (elektriciteit dus) voor nodig. De hoeveelheid thee en de infusie tijd is bij deze techniek minder belangrijk dan bij de hot brew. Nadeel is doordat we koud water gebruiken de ingredienten zo’n 8 tot 12 uren moeten infuseren. Je kan deze een dag bewaren in de koelkast. Graag nog een kanttekening dat we deze techniek overal kunnen toepassen, wil ik jullie toch waarschuwen om dit niet te doen in de volle zon. Als je de thee laat infuseren in de volle zon is er een kans op bacterievorming en dat moeten we absoluut vermijden willen we genieten van onze lekkere cold brew.
Tot slot hebben we ook nog de shock brew Dit is best een spectaculaire techniek en werkt als volgt: je laat je gekozen ingredienten infuseren in warm water. Als dit ‘brouwsel’ klaar is moet je dit zeven over ijsblokjes of bevroren vruchten. Het is wel belangrijk dat je voor deze techniek de juiste hoeveelheden gebruikt. Je kan uitgaan van een 12 gram thee per 1 liter water. Indien je te weinig thee gebruikt, zal deze ice tea een waterachtige smaak hebben. Voor deze techniek zijn er doorgaans meer zoetmiddelen nodig dan bij de hot brew en cold brew. Een groot voordeel van deze techniek is dat je deze onmiddellijk klaar is, zodat je direct kan genieten van een heerlijke ice tea.
We hopen dat we jullie enthousiast heb kunnen maken om zelf jullie ice teas te maken. Ze zijn immers een perfect alternatief voor de bekende frisdranken. Binnenkort zal er ook nog een blog komen met enkele ice tea receptjes. In afwachting hiervan, kunnen jullie alvast zelf gaan experimenteren, genoeg keuze in ons assortiment.
Laat de zomer maar komen!